Region świętokrzyski ma smak rytwiańskiego karpia wędzonego.
Odsłon: 3036. Data dodania: 2010-10-26
Region świętokrzyski ma smak rytwiańskiego
karpia wędzonego.
Co je Świętokrzyskie? Gazeta Wyborcza ogłosiła w sierpniu b.r. plebiscyt na kulinarny symbol naszego regionu, najlepszą potrawę i najlepszy produkt p.n. „Polska je, je, je”. Do plebiscytu można było zgłaszać ulubione produkty i dania z przepisami oraz uzasadnieniami. Po zaciętej walce na maile i sms-y I miejsca w plebiscycie przypadły Jędrzejowskiemu twarożkowi śmietankowemu i naszemu Rytwiańskiemu karpiowi wędzonemu. Nasz karpik, ryba wielce utytułowana, zaspokaja gusta nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Wystarczy przypomnieć tylko ubiegłoroczny Finał akcji „Ekologiczna Gmina 2009”, jaki odbył się w Warszawie z udziałem reprezentacji Gminy Rytwiany, podczas którego Rytwiański karp wędzony zwyciężył w konkursie na najlepszy produkt regionalny. Ponadto w 2009r. nasza ryba zawędrowała na Międzynarodowe Targi Rybne POLFISH, które odbyły się w Gdańsku. Tam również wyśmienicie smakowała wespół z rytwiańskim winem z winnicy P. Wacława Szczoczarza. Także Niemcy rozsmakowali się w naszym wędzonym karpiu.
,,Rytwiański karp wędzony smacznie prezentował się podczas konkursu na Świąteczną Potrawę w 2007r. w Kielcach. Konkurs ogłoszony został przez Wojewodę Świętokrzyskiego."
Pan Karp z ogromnym sukcesem promował polskiego karpia, w tym naszego karpia wędzonego, który zebrał mnóstwo pochwał, na drugich targach SlowFisch w Bremie, w listopadzie ubiegłego roku. Większość gości po raz pierwszy kosztowała produkty z wędzonego karpia i otwarcie wyrażała zaskoczenie i zachwyt wybornym smakiem oraz wypytywała o miejsce pochodzenia, sposoby hodowli i technologie jego produkcji.
Niezwykłe walory smakowe tej wędzonej ryby potwierdza również Bożentyna Pałka-Koruba, wojewoda świętokrzyska:
„Trochę już wspaniałych świętokrzyskich smaków spróbowałam w swoim życiu. To jednak, co w ostatnim czasie przyćmiło wszystkie, to karp po rytwiańsku. Wędzony (…). Muszę przyznać, że czegoś takiego jeszcze nie jadłam. Znakomity produkt o wyrafinowanym smaku.”
Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko zaprosić Państwa do Gospodarstwa Rybackiego Rytwiany by jak najszybciej skosztować tego specjału. Pamiętajmy jednak, że ryby, również naszego karpia, spożywać należy przez cały rok.
Źródło: http://kielce.gazeta.pl/kielce/0,35264.html z dnia 26.10.2010
Więcej artykułów…
-
Zaproszenie na II sesję Rady Gminy Rytwiany (2024-05-07)
-
Przedłużenie terminu składania wniosków o oszacowanie szkód (wiosenne przymrozki) (2024-05-07)
-
Zbiórka elektroodpadów w ramach akcji na wsparcie OSP Strzegom (2024-05-02)
-
2 maja - Dzień Flagi Rzeczpospolitej Polskiej (2024-05-02)
-
ZAPROSZENIE NA BIAŁO-CZERWONY RAJD ROWEROWY "Popedałuj z Kulturą XI" - 3 maja 2024r. (2024-05-02)
-
Inwestycje Gminy Rytwiany - podsumowanie (2024-05-02)
-
INFORMACJA Rejonowej Komisji Wyborczej Nr 28 w Kielcach o składzie, siedzibie i pełnionych dyżurach (2024-04-30)
-
Pustelnia Złotego Lasu w Rytwianach zaprasza (2024-04-30)
-
Gospodarstwo Rybackie Rytwiany zaprasza na łowisko (2024-04-30)
-
KGW Święcica: Pierwsze spotkanie w III edycji programu Danie Wspólnych Chwil z Fundacją Biedronki (2024-04-30)