Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
 
-A A A+

Czym chata bogata

Jak zarobić na turystyce, jak zachęcić do odwiedzenia właśnie tego regionu Polski, to główne cele założonej grupy partnerskiej "Kawerna".

Porozumienie samorządów, przedsiębiorców i organizacji ma na celu stworzenie regionalnego produktu turystycznego "Czym chata bogata...". Dzięki temu dla odwiedzających region Staszowa zostanie przygotowana ciekawa i atrakcyjna oferta turystyczna przejawiająca się w różnorodnych formach. Będzie to między innymi zwiedzanie zabytków, poznanie kultury i kuchni regionu, aktywny wypoczynek.

CHCĄ WSPÓŁPRACOWAA

Współpracę nad stworzeniem produktu turystycznego zadeklarowało kilkanaście firm i instytucji, a także samorządy. Gmina Rytwiany ma na swoim terenie niezwykle cenne zabytki architektury, w tym między innymi pokamedulski klasztor zwany Eremem Złotego Lasu. W średniowiecznym Szydłowie odbywają się liczne imprezy, jak Święto Śliwki i turniej rycerski. Zespół pałacowy w Kurozwękach zachęca hodowlą bizonów i ciekawą kuchnią, w której serwowane są potrawy właśnie z bizonów. Mieszczący się tuż nad zalewem Chańcza hotel Cztery Wiatry oferuje komfortowy wypoczynek z minigolfem i basenem. Zgodnie z założeniem dla turystów ma zostać przygotowanych kilka propozycji tak, by każdy kto przyjeżdża w okolicę Staszowa mógł wybrać najlepszą dla siebie ofertę.

REGIONALNA KUCHNIA

- Będziemy też chcieli promować nasze regionalne wyroby i zachęcać do uczestnictwa w imprezach smakowych, jak Dzień Śliwki w Szydłowie, Pan Karp w Rytwianach, Dzień Chleba w Staszowie, Leśna Apteka w Rytwianach, Dni Runa Leśnego w Strzegomiu, Dzień Pomidora w Koniemłotach czy Święto Pieczonego Ziemniaka w Dębnie. Dzięki temu można promować regionalną kuchnię. Nie każdy wie, jak smakuje stek z bizona, nalewka z orzechów, kasza ze śliwkami czy strzegomska jagodzianka - twierdzi Witold Kowal, lider grupy "Kawerna".
Grupa "Kawerna" chce także propagować trasy turystyki pieszej i rowerowej, zachęcać do aktywnego wypoczynku nad wodą w rejonach Chańczy i Golejowa, a także promować liczne w regionie ekologiczne gospodarstwa agroturystyczne oraz miejsca rekreacji i wypoczynku w siodle.

Witold Kowal, lider grupy "Kawerna":
- Celem projektu jest propagowanie aktywnego wypoczynku na wsi świętokrzyskiej oraz wspólna promocja gmin o interesującej przeszłości, z pięknym krajobrazem, niezniszczoną przyrodą i oryginalną kuchnią. Zachęcamy do odwiedzenia ziemi bogatej w niepowtarzalne zabytki. 

źródło: Echo Dnia.

 

Więcej artykułów…