Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
Obrazek - Slider
 
-A A A+

Polski karp/polskie wino

We wsi Szczeka w gminie Rytwiany położona jest winnica Carolus, której właściciel od dawna związany jest ze Stowarzyszeniem Winiarzy Podkarpacia. Do winnicy prowadzi droga ze środka wsi w kierunku starej szkoły i lasu.

Zajmująca 0,5 ha uprawa winorośli założona została w 2007 r. pod doświadczonym winiarskim okiem Ryszarda Cacaja z Kolbuszowej. Wacław Szczoczarz, właściciel winnicy Carolus, korzysta z porad swojego przyjaciela także podczas winifikcji, często zagląda też do branżowej literatury fachowej autorstwa Romana Myśliwca. Posadził: Marechal Foch, Rondo, Regent, Seyval Blanc, Hibernal, Gewurztraminer i kilka odmian deserowych.

Nazwa winnicy pochodzi od imienia króla szwedzkiego Karola XII, który w 1702r. podczas wojny północnej, przemieszczając się z wojskiem między Krakowem
a Lublinem nocował w Szczece. Gospodarz przyznaje, że winnica to absorbujące czasowo i finansowo hobby, szczególnie w pierwszych latach uprawy. Z roku na rok bogatszy o własne doświadczenia, odmiany szlachetne sukcesywnie zastępuje mieszańcami, z którymi nie ma większych problemów w gorszych dla uprawy latach. Na co dzień pan Wacław zajmuje się hodowlą ryb, głównie karpi, a że wino dobrze komponuje się z rybnymi potrawami, to jego winiarskie hobby jest równocześnie elementem promocji ryb. I jak mówi gospodarz, dobrze jest też, co jakiś czas, oderwać się od codzienności i spotkać z przyjaciółmi przy lampce własnego wina. Cytując parafrazę epopei narodowej przytaczaną przez pana Wacława: popatrzeć na świat przez pryzmat małej winnicy nad brzegiem ruczaju, na pagórku niewielkim, obok brzozowego gaju…

Winnica Carolus oferuje nie tylko zwiedzanie winnicy i gospodarstwa rybackiego, ale także degustację wina i rybnych przysmaków. Wędzony karp w połączeniu
z hibernalem lub seyvalem, a dla niektórych również z regentem smakuje wybornie.

 

 

15-go listopada 2013 roku w Kielcach, odbyła się konferencja z okazji 10-ciolecia Kieleckiego Oddziału Terenowego ARR pod tytułem „Karpie Świętokrzyskie, smakiem biją wszystkie”. Po konferencji , dzięki uprzejmości Pana Wacława Szczoczarza, można było spróbować wędzonego karpia z Gospodarstwa Rybackiego Rytwiany, a smak ryby zapieczętować doskonałym winem z winnicy Carolus.

 

17-go grudnia 2013 roku polskie karpie wyruszyły do Watykanu. Celem podróży naszego karpia był stół wigilijny Gwardii Szwajcarskiej, jednak każdy z nas miał nadzieję, że karp również trafi na stół samego Papieża Franciszka i tak właśnie się stało! Karp znalazł się zarówno na stole Franciszka jak i na stole Benedykta XVI. W prezencie, od polskich Hodowców karpia, dla Watykanu znalazł się również wędzony karp z Gospodarstwa Rybackiego Rytwiany, którego właścicielem jest Wacław Szczoczarz. Gospodarz G.R. Rytwiany podarował również wyśmienite wino ze swojej winnicy Carolus, które miało podkreślić smak wykwintność karpia.

 

Źródło:polskikarp.pl

 

Więcej artykułów…